Flexibilitree

Een boom was nog nooit zo flexibel

In het kort

Bij Zoontjens Boomprojecten hebben wij ruim 28 jaar ervaring met het plaatsen van bomen in stedelijk gebied. Met name boombakken zijn erg gewild in steden. Door onze kennis en ervaring te bundelen, hebben wij in eigen beheer een nieuw concept ontwikkeld; de Flexibilitree Boombak. Als jongste telg van Zoontjens Boomprojecten biedt Flexibilitree een oplossing om het hele jaar bomen te kunnen planten in lopende projecten. Zo kunnen vergroenings- en klimaatdoelstellingen worden behaald. De Flexibilitree Boombak is een duurzame en innovatieve keuze. Bekijk onze nieuwe website en ontdek waarom!

Flexibilitree: de Boomzame oplossing

Met het concept van Flexibilitree realiseert u razendsnel, en tegen lage kosten, uw vergroeningsambitie! Benut locaties waar een boom normaal niet kan groeien en kweek tegelijkertijd bomen in bakken voor toekomstige boomprojecten. Meer weten? Bekijk dan onze nieuwe website!

Ga naar flexibilitree.nl

Vergroenen met een tijdelijk inrichtingselement

De Flexibilitree Boombak is zo ontwikkeld dat deze op vele manieren kan worden ingezet. De diverse manieren sommen we kort voor u op:

 

Verkoelend element in de stad

Met zomers die ieder jaar weer warmer worden, is het belangrijker dan ooit om in de openbare ruimte te zorgen voor voldoende verkoeling. Recente onderzoeken laten zien dat meer bomen in de stad zorgen voor een lagere lucht- en gevoelstemperatuur. Dit verschil kan een flink aantal graden zijn.

 

Snelheidsbeperking

De bakken kunnen dienen als tijdelijke snelheid beperkende maatregel op straat. In straten waar werkzaamheden worden verricht of evenementen plaatsvinden, kunnen de boombakken een remmende werking vormen tegen te hoge snelheden in het verkeer.

 

Vergroening van de openbare ruimte

Bewoners houden van groen, en dan niet alleen in de tuin. Ook in straten, winkelcentra en op pleinen groeit het verlangen naar vergroening met de dag. Als de binnenstad groen en leefbaar is, wil men daar graag zijn en blijft met langer, wat economisch interessant is. Met de Flexibilitree Boombakken is het mogelijk om op een relatief eenvoudige wijze stedelijk gebied te vergroenen. En dat alles in een mum van tijd! Het behalen van de jaarlijkse gemeente-doelstellingen omtrent vergroening wordt met de boombakken van Flexibilitree appeltje eitje.

Mitigerende maatregel voor vleermuizen

Wanneer er renovaties plaatsvinden aan een straat waar vleermuizen aanwezig zijn, is het belangrijk dat zij hun route kunnen behouden. De Flexibilitree boombakken zijn dan de perfecte tijdelijke oplossing. De route kan behouden worden en de bomen kunnen eenvoudig plaatsmaken voor de werkzaamheden. Bomen kunnen hierna, zomer of winter, permanent in het project geplant worden.

 

Bomen kweken tijdens bouwperiodes

De Flexibilitree boombakken kunnen in een bouwperiode ook een goede keuze zijn voor de portemonnee. Het is mogelijk om jonge bomen in de bakken te plaatsen. Tijdens de bouwperiode, die tot wel drie jaar kan duren, kunnen de bomen flink doorgroeien. Na afronding van de bouw kunnen de bomen definitief in het project worden geplant. Jonge bomen zijn natuurlijk goedkoper dan volwassen bomen, wat de boombakken een relatief goedkope keuze maakt.

 

Als pilot voor aankomende projecten

Bent u er nog niet zeker van of het plaatsen van bomen zal helpen in het verkoelen of vergroenen van de openbare ruimte? Ook dan is de Flexibilitree boombak zeer geschikt. Ze zijn eenvoudig en relatief goedkoop te plaatsen als pilot, waarna besloten kan worden of de bomen permanent in een project geplaatst zullen worden. Dit voorkomt onnodig hoge kosten en lange procedures voorafgaand aan een project.

Ontdek meer

Voordelen van de boombak

Naast de vele toepassingsmogelijkheden, komt het plaatsen van boombakken van Flexibilitree met nog meer voordelen. De boombakken zijn:

 

 • Flexibel inzetbaar
 • Bomen kunnen het gehele jaar geplant worden
 • Relatief lage kosten
 • Modulair: bij schade, snel herstel!
 • Het hele jaar te (ver)plaatsen
 • Het hele jaar beschikbaar
 • Eenvoudig te demonteren
 • Makkelijk te vervoeren

Bomen in Airpot

De bomen die wij planten in de Flexibilitree boombakken, zijn gekweekt op airpot. Een voordeel van het toepassen van bomen op airpot is dat deze bomen gedurende het hele jaar kunnen worden ingezet. Dat maakt dat we niet meer aangewezen zijn op een plantseizoen. De groene elementen kunnen op ieder moment in het jaar geplaatst worden. Kan een project niet tot het volgende plantseizoen wachten? Kies dan zeker voor bomen die gekweekt worden op airpot!

 

Een airpot is een harde kunststof rand die de kluit van de boom boven de grond omringd. Deze zorgt ervoor dat er veel lucht bij de kluit kan komen, waardoor het aanmaken van haarwortels wordt gestimuleerd. Doordat de haarwortels richting de gaatjes groeien, krijg je geen ring/wurgwortels maar een mooie fijn verdeelde en sterke kluit.

 

Bomen die in airpot gekweekt zijn, hebben de perfecte kluit, vol met fijne haarwortels die direct in staat zijn om water en voeding op te nemen. Het resultaat: direct een mooie boom, zonder (verplant)stress. Het risico op uitval beperken wij hierdoor tot een minimum.

Ontdek meer

Hoe wordt de boombak ingericht?

Vanaf de kwekerij, wordt de boom direct in de bak op een rooster geplaatst en verankerd. Voor de verankering maken wij gebruik van een door ons ontwikkelde verankeringsring. Deze grijpt in de kluit en kan op de vier hoeken met spanbanden aan de ogen in de boombak gefixeerd worden.

 

Een stabiele temperatuur in de boombak is essentieel voor het succes van de boom in de bak. Als de temperatuur boven de 25 graden stijgt, sterven jonge wortels af en verdampt de kluit onnodig veel water. Dit beïnvloedt de conditie van de boom. Door een goede isolatie in de boombakken houden we de temperatuur stabiel.

 

Na het planten van de boom is het belangrijk dat hij voldoende water krijgt. Daarom zijn de Flexibilitree boombakken voorzien van een slim irrigatiesysteem. Dit systeem biedt veruit de meest ideale manier van watergeven: zonder techniek of batterijen, nooit te veel en nooit te weinig water!

Praktische zaken: materialen en maten

De boombakken van Flexibilitree zijn in twee verschillende materialen en maten te leveren.

 

 1. Een thermisch verzinkte uitvoering: de randen zijn voorzien van verwisselbare panelen van geïsoleerde witte HPL-platen met een dikte van 8 mm. De panelen kunnen voorzien worden van bestickering met uw logo, reclame-uitingen of bewegwijzering/looproutes.
 2. Een volledige Cortenstalen uitvoering: de wanden zijn in deze uitvoering van Cortenstaal. Bij deze bakken is het mogelijk om uw logo te laten lasersnijden.

 

De maatvoeringen waarin de boombakken geleverd kunnen worden, zijn:

 • 1.245 x 1.245 x 808 mm (LxBxH)
 • 1.745 x 1.745 x 1.068 mm (LxBxH)

 

De Flexibilitree boombakken zijn standaard voorzien van een bodem met waterreservoir (incl. overloop en aftapplug), integraal verankeringssysteem, rooster waarop de boom met airpot rechtstreeks geplaatst kan worden, zijwanden, een deksel en stelpoten.

Ontdek meer

Nazorg en water geven

Onze diensten stoppen niet na het plaatsen van bomen in Flexibilitree boombakken. De bomen hebben hierna aandacht en verzorging nodig om gezond te kunnen groeien. Het is zelfs bepalend voor het succes van het boomproject.

 

De bomen zullen daarom door onze eigen boomspecialisten worden verzorgd. Zij hebben de specifieke kennis waarmee zij de conditie van de bomen goed kunnen beoordelen. De bomen worden op diverse factoren gecontroleerd. Zo wordt gekeken naar eventuele ziektes en/of aantastingen en wordt erop toegezien dat de verankering op juiste spanning staat. Met behulp van een elektrisch aangedreven ZBP-irrigatie-unit geven wij elke boom de juiste hoeveelheid water. Dit gaat geruisloos en zonder CO2-uitstoot! Als laatste wordt de conditie, kluitvocht en andere bijzonderheden vastgelegd en bij afwijkingen wordt actie ondernomen. Gedurende het nazorgseizoen wordt u op de hoogte gehouden van de conditie van de bomen en indien gewenst stellen wij jaarlijks een verslag op van onze bevindingen.

Ontdek meer

Hoge bomen vangen veel wind

Staat er een project op de agenda waarin de boombakken van Flexibilitree onmisbaar zijn? Wij hebben veel ervaring met bomen in bakken en helpen u graag de juiste keuze te maken. Er zijn veel verschillende soorten bomen, elk met een eigen beleving, biodiversiteit en verschijningsvorm. Het plaatsen van verschillende soorten bomen en verschijningsvormen prikkelen de zintuigen en zorgen voor de ultieme seizoensbeleving, het hele jaar door!

Bekijk onze projecten

‘Altijd groen’-garantie

Uw boom is onze zorg. We geven garantie, op door ons geleverde bomen, als wij de nazorg mogen uitvoeren. Standaard kiezen onze klanten voor een periode van 3 jaar. Andere periodes op maat is natuurlijk ook mogelijk.

Succesvolle projecten

Projecten en opdrachtgevers waar we trots op zijn.

contact-arjan

Meer weten over onze tijdelijke boombakken?

Arjan vertelt u er graag meer over. Dus laat uw gegevens achter, dan nemen we snel contact met u op!