Biologische bladluisbestrijding

de oplossing voor “plakkerige” overlast!

Waar komt het vandaan?

Overlast door bladluis wordt veroorzaakt omdat bladluis niet alle suikers uit het plantensap nodig heeft. Bladluizen scheiden het overtollig plantensap uit in de vorm van plakkerige druppels, honigdauw genaamd. Dit veroorzaakt vervuiling in de vorm van een plakkerige laag op terrassen, auto’s, ramen, tuinmeubilair, tenten, caravans e.d. Vooral lindebomen, eiken en esdoorns zijn berucht om luisaantasting, niet zozeer vanwege schade aan de bomen, maar juist om de vervuiling als gevolg van de luizen.

Larven van lieveheersbeestjes

Door het inzetten van het inheemse lieveheersbeestje: Adalia bipunctata, wordt bladluis natuurlijk bestreden. De larven worden bij gespecialiseerde bedrijven gekweekt en hebben het voordeel dat ze niet wegvliegen. Ze eten naarmate ze ouder worden, steeds meer bladluizen. In het volgroeide stadium tot wel 100-150 per dag. Dan verpoppen ze tot een kever, die ook bladluizen eet. Zolang er nog bladluis in de boom aanwezig is, vliegen de kevers niet weg en zetten eieren af waaruit opnieuw larven uitkomen.

Leveren en uitzetten van larven

Leveren en uitzetten

Afhankelijk van de omvang van de boom leveren wij larven van lieveheersbeestjes van 50, 100, 200 en 250 stuks in katoenen zakjes.
Tevens kunnen wij het ophangen van de zakjes met larven in uw bomen verzorgen.

De Adaliakuur

Uit ervaring is gebleken, dat door in te spelen op de levenscyclus van de larven, er een effectieve bestrijding ontstaat. In de praktijk wordt vier weken na het uitzetten van de eerste larven de tweede ronde uitgezet. De larven die in de eerste ronde geleverd zijn eten op dat moment niet meer, omdat ze aan het verpoppen zijn.
Door twee keer larven uit te zetten ontstaat een effectieve kuur en tot beduidend minder overlast leidt. Klachten zullen daardoor afnemen.

 

Biologische bladluisbestrijding

Signalering

Bladluizen zijn actief vanaf april-mei, tot ver in oktober. Ze zitten vaak op jonge bladeren en scheuten. Bladluis is met het blote oog goed waarneembaar.

Bestrijding

Larven van lieveheersbeestjes eten veel verschillende soorten bladluizen. Het beste resultaat wordt behaald, indien deze ingezet worden bij de eerste bladluis aantasting in het voorjaar (mei/juni). Zo kan de druk van de luispopulatie zo beperkt mogelijk worden gehouden. De larven worden in katoenen zakjes in de boom opgehangen en worden geopend, hierna verspreiden de larven zich door de boom.

Advies biologische bladluisbestrijding

Wij adviseren u graag over uw specifieke situatie en maken op basis daarvan een vrijblijvend voorstel op maat voor:

Het leveren van zakjes met Adalia bipunctata larven

Het leveren van zakjes met Adalia bipunctata larven en éénmalig uitzetten

Het leveren van zakjes met Adalia bipunctata en uitzetten volgens de Adaliakuur

DSC_0127

Onze hulp nodig?

Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met je op.