Biologische bladluisbestrijding

De biologische oplossing voor “plakkerige” overlast!

Bladluizen in de openbare ruimte kan een nachtmerrie zijn, zeker wanneer zij in grote aantallen aanwezig zijn. Bladluizen kunnen namelijk enorm veel overlast veroorzaken, zowel in het groen, op auto’s als in de omgeving. Gelukkig is er een veilige en biologische manier om bladluizen te bestrijden en daar kunnen wij van Zoontjens Boomprojecten bij helpen!

Hoe ziet bladluis eruit?

Bladluizen zijn zachte en peervormige insectjes van een paar millimeter groot. Ze zijn er in verschillende soorten en afhankelijk van de soort zijn ze groen, geel, bruin, zwart, oranje of rood van kleur. Sommige bladluizen kunnen vliegen. Bladluizen zitten vaak bij de knoppen van bloemen of aan de onderkant van bladeren.

Hinder door bladluis

Met name jonge hagen en bomen kunnen schade oplopen door bladluizen. Zo kunnen zij afsterven bij een bladluisaantasting omdat ze te veel groeikracht verliezen en weinig reserve hebben om weerstand te bieden tegen de bladluis. Naast deze zichtbare schade, kunnen bladluizen ook op een andere manier hinder veroorzaken. Bladluizen zuigen namelijk de voedingsstoffen en sappen uit het groen. Ze nemen echter niet alle suikers op en scheiden het overtollig sap uit in de vorm van plakkerige druppels, ook wel honingdauw genoemd. Dit veroorzaakt vervuiling in de vorm van een plakkerige laag die terug te vinden is op bijvoorbeeld horeca meubilair, auto’s en in openbare ruimtes. Bladluizen zijn dus niet alleen hinderlijk voor bomen en planten, maar zeker ook voor de omgeving. Vooral lindebomen, eiken en esdoorns zijn berucht om luisaantasting, niet zozeer vanwege schade aan de bomen, maar juist om de vervuiling als gevolg van de luizen.

Hoe herken je de aanwezigheid van bladluizen?

Wanneer planten of bomen last hebben van bladluizen, is dit makkelijk te herkennen. Bladluizen vervellen namelijk een aantal keer totdat ze volgroeid zijn. De vervellingen – te herkennen aan witte velletjes –  zijn een aanwijzing dat er bladluizen op de planten zitten. De schade van bladluizen is ook te herkennen aan omkrullende bladeren, gele vlekken op het blad en roetdauw. Roetdauw is een donkere schimmel die makkelijk groeit op honingdauw.

Biologische bladluisbestrijding met lieveheersbeestjes

Bladluizen zijn op een veilige, makkelijke en natuurlijke manier te bestrijden. Door het inzetten van de larven van het inheemse lieveheersbeestje Adalia bipunctata, wordt bladluis op een biologische manier bestreden. Deze larven eten elke soort bladluis namelijk maar al te graag op, zonder daarbij planten of bomen te beschadigen. De larven worden bij gespecialiseerde bedrijven gekweekt en hebben het voordeel dat ze niet wegvliegen. Ze eten naarmate ze ouder worden steeds meer bladluizen. In het volgroeide stadium tot wel 100-150 per dag. Daarna verpoppen ze tot een kever, een insect dat ook bladluizen eet. Zolang er nog bladluis in de boom aanwezig is, vliegen de kevers niet weg en zetten ze eieren af waar opnieuw larven uitkomen. In stadscentra en openbare ruimtes zijn grote spuittoestellen en emissie van spuitvloeistof ongewenst. Het gebruik van larven van het lieveheersbeestje bij bladluisbestrijding, is daarom een gemakkelijke, efficiënte en veilige manier van bladluisbestrijding.

Wanneer kun je bladluis het best bestrijden?

Het beste resultaat wordt behaald wanneer de larven ingezet worden bij de eerste bladluis aantasting in het voorjaar (mei/juni). Zo kan de druk van de luis populatie zo beperkt mogelijk worden gehouden. De larven worden in katoenen zakjes in de boom opgehangen en geopend, hierna verspreiden de larven zich door de boom. Bladluizen zijn actief vanaf april-mei, tot ver in oktober. Rond deze tijd kunt u ze dan ook het best bestrijden.

Biologische bladluisbestrijding door Zoontjens Boomprojecten

Wanneer u bladluis op een biologische manier wilt bestrijden, kunnen wij larven van lieveheersbeestjes leveren in katoenen zakjes om op te hangen in bomen en planten. Afhankelijk van de omvang van de boom leveren wij de larven in zakjes van 50, 100, 200 en 250 stuks. Tevens kunnen wij het ophangen van de zakjes met larven in uw bomen verzorgen.

 

De Adaliakuur

Uit ervaring is gebleken, dat door in te spelen op de levenscyclus van de larven, er een effectieve bestrijding ontstaat. In de praktijk wordt vier weken na het uitzetten van de eerste zakjes met larven de tweede ronde uitgezet. De larven die in de eerste ronde geleverd zijn eten op dat moment niet meer, omdat ze aan het verpoppen zijn.

Door twee keer larven uit te zetten ontstaat een effectieve kuur die tot beduidend minder overlast leidt. Klachten zullen hierdoor afnemen.

Advies op maat

Bij Zoontjens Boomprojecten bent u aan het juiste adres voor een advies op maat. Wij adviseren u graag over uw specifieke situatie en maken op basis daarvan een vrijblijvend voorstel op maat. Dit kan betekenen dat wij enkel de zakjes met larven leveren, ze eenmalig uitzetten of uitzetten volgens de Adaliakuur. We denken graag met u mee over de bestrijding die het beste bij uw situatie past.

Naast de biologische bladluisbestrijding kunt u bij Zoontjens Boomprojecten ook terecht voor boomsteun- en onderhoud, het snoeien van bomen en het plaatsen van boombakken in stedelijk gebied.

Wilt u graag meer informatie over biologische bladluisbestrijding of bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op. Monique vertelt u graag meer!

DSC_0127

Onze hulp nodig?

Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met je op.