Boomsteunen en onderhoud

voor veterane en monumentale bomen

Veilig behoud van onze groene parels!

Binnen Zoontjens Boomprojecten is de afgelopen jaren specialistische kennis en ervaring opgedaan op het gebied van onderhoud aan veterane en monumentale bomen. Juist oude bomen met holten, scheuren en losse bastplaten zijn ecologisch belangrijk en vormen een biotoop voor insecten, zoogdieren en vogels.

 

Het belang van veiligheid in de openbare ruimte, ten opzichte van het behoud van deze bomen, staan soms lijnrecht tegenover elkaar.

 

De boomsteunen en specialistisch onderhoud zijn bedoeld om veterane of monumentale bomen veilig, zonder windworp of takbreuk, te behouden.

De 7 stappen voor veilig behoud

Wij hanteren een stappenplan om deze bomen veilig te kunnen behouden, deze bestaat uit:

  1. Beoordeling van de boom op conditie, mechanische kwaliteit en stabiliteit;
  2. Bodemonderzoek, kwaliteit en samenstelling groeiplaats
  3. Opstellen snoeiplan
  4. Opstellen ondersteuning en verankeringsplan
  5. Opstellen begroting
  6. Uitvoering maatregelen
  7. Jaarlijkse monitoring van boom en voorzieningen

Boomondersteuning, takondersteuning en kroonverankering

De boomsteunen zijn door ons zelf ontwikkeld en worden al 20 jaar toegepast. De steunen worden ook ingezet als takondersteuning of ter ondersteuning van kroondelen. Afhankelijk van de situatie en functie wordt het geheel in staal uitgevoerd, en de door u gewenste kleur gepoedercoat. Indien de constructie meer moet opgaan in zijn natuurlijke omgeving kunt ook kiezen voor een hybridevorm, hierbij wordt de stalen staander vervangen door een houten paal met FSC keurmerk.

 

De steunen zijn op maaiveld en ter plaatse van de ondersteuning verstelbaar. Daarnaast is de binnenzijde bekleed met rubber om schade aan de boom of tak te voorkomen.

Onderhoud van veterane en monumentale bomen.

Snoeimaatregelen

De snoeimaatregelen worden uitgevoerd door onze boomspecialisten. Onze vakmensen hebben jarenlange ervaring en zijn in het bezit van het European Treeworker certificaat. De snoeimaatregelen worden uitgevoerd met een hoogwerker of door middel van klimtechniek. Maatregelen zijn erop gericht op veiligheid en boombehoud. Afhankelijk van de boom en de gevaarzetting, wordt maatwerk geleverd.

Kroonverankering

De ankers die worden toegepast worden afgestemd op situatie en doel. Wij gebruiken Cobra-ankers of ankers van staalkabel in combinatie met rondstroppen. Afhankelijk van het doel, worden deze statisch gefixeerd of als stormanker dynamisch toegepast. De kroonverankering wordt aangebracht met een hoogwerker of door middel van klimtechniek.

Controle

Juridisch gezien zijn de bomen die we op deze manier behouden ‘attentiebomen’. Dit betekent dat ze jaarlijks geïnspecteerd moeten worden. Hierbij dient uiteraard niet alleen de boom beoordeeld te worden, maar ook de toegepaste ankers en steunen.
Nylon/kunststof kroonverankeringssystemen voldoen na circa 8 jaar niet meer aan de opgegeven breuksterkte en moeten daarna vervangen worden.

Stalen systemen gaan in de regel langer mee. Gedurende de levensduur moeten kroon- en takankers worden gecontroleerd op de juiste spanning, signalen van ingroei in stam/tak, de staat van de afwerking, staat van de houten steunpalen etc.
Deze beoordeling dient uitgevoerd te worden door boomspecialisten met kennis en ervaring op dit gebied én de toegepaste materialen. De beoordeling van deze systemen is niet geschikt om te worden meegenomen in reguliere BoomVeiligheidsControle.
Wij zorgen voor een veilige leefomgeving, met behoud van deze groene parels!

contact-arjan

Hulp nodig bij het behouden van uw monumentale boom?

We helpen graag. Laat uw gegevens achter, dan nemen we snel contact met u op.