Bomen planten

Het planten van bomen met een langdurig en vitaal groeiend resultaat is een vak apart

Het planten van bomen met een langdurig en vitaal groeiend resultaat is een vak apart. Door onze kennis en meer dan 25 jaar ervaring in de openbare ruimte kunnen wij u garantie geven en loopt u geen risico op het uitvallen van bomen.

Wat is de meest geschikte periode om een boom te planten?

Voor bomen uit de volle grond kunnen geplant worden in de periode dat het blad van de bomen is, met een voorkeur voor het najaar. Voor bomen die op air-pot gekweekt zijn geldt dat zij het gehele jaar geplant kunnen worden.

Is de groeiplaats geschikt?

De groeiplaats is de basis voor een gezonde boom. De primaire investering moet dan ook altijd gericht zijn op de toekomst, dus op een gezonde groeiplaats. Om de samenstelling en kwaliteit van de toekomstige standplaats te beoordelen, maken we bij Zoontjens Boomprojecten gebruik van de Arbor Terrascanner. Deze NIR-Scanner geeft ons binnen 5 minuten inzicht in de belangrijkste aspecten van de kwaliteit van de bodem. Het bodemmonster wordt beoordeeld op 11 relevante parameters.
Met deze informatie kunnen wij uw adviseren of de bodem waarin we de boom gaan planten moet worden geoptimaliseerd. Wij hebben veel ervaring in deze materie, zodat de basis voor langdurig en vitaal groeiende bomen wordt gegarandeerd.

Als de bestaande bodem niet geoptimaliseerd kan worden hebben we ruime ervaring met substraten die kunnen worden toegepast, zoals: Bomengrond, Bomenzand en Bomengranulaat. Afhankelijk van de situatie geven wij advies over het toe te passen substraat en de hoeveelheid die benodigd is. Dit geldt ook voor het toepassen van beluchtingssystemen.

Profilering van maaiveld en storende lagen zijn factoren waardoor water niet infiltreert en daardoor langdurig kan blijven staan. Een met water verzadigde bodem veroorzaakt een zuurstofgebrek voor boomwortels. Gevolg is dat de boom niet goed zal groeien en zelfs zou kunnen afsterven. Het is belangrijk om dit vooraf te inventariseren en te verbeteren om zo een goed uitgangspunt te creëren voor een goede groeiplaats.

Liggen er nutsvoorzieningen die beperkend kunnen zijn voor de uitvoer van het project?

Conform CROW 500 is het belangrijk dat voorafgaand beoordeeld wordt of er binnen het werkgebied nutsvoorzieningen aanwezig zijn, die de werkzaamheden voor het planten van bomen of de aanleg van de groeiplaats kunnen beïnvloeden.

Welke boomsoort is geschikt voor de betreffende locatie?

Wij hebben ruime ervaring met de juiste boom op de juiste plek; zon, schaduw, zeewind of in een boombak! Ook denken wij graag mee in het toepassen van de juiste verschijningsvorm: meerstammig, hoogstam of betakt. Door het toepassen van een diversiteit van deze verschijningsvormen, wordt een interessante en uitdagende uitstraling op uw project gecreëerd. Maar belangrijker nog; is het toepassen van verschillende soorten bomen. Door het toepassen van diversiteit van: groenblijvende, bloeiende of bomen met een prachtige herfstkleur, draagt dit bij aan seizoensbeleving.

 

Bovenstaande aspecten dragen bij aan een gezond ecosysteem in de stad, waardoor vleermuizen, insecten en vogels graag gebruik maken van hetgeen de bomen en beplanting te bieden hebben. Voordeel van het toepassen van verschillende boomsoorten, is dat er een gezonde biodiversiteit ontstaat, wat het risico op uitval van gehele boomstructuren uitsluit.

Bomen inkopen bij een kwekerij waar wij jarenlange ervaring mee hebben opgebouwd

Wij werken nauw samen met boomkwekers waar wij goede ervaringen hebben met de kwaliteit bomen die zij leveren. Een van de voorwaarden is dat zij hun bomen regelmatig verplanten om een goede kluit te ontwikkelen.

Hoe wordt een boom op de juiste wijze geplant?

 • Bepaal de hoogte van de stamvoet ten opzichte van het (toekomstige) maaiveldhoogte; (80% van de bomen gaan dood omdat deze te diep geplant zijn!)
 • Kies voor de juiste verankering; ondergronds, bovengronds, juk of losse palen;
 • Plaats een deugdelijke gietrand.

Hoe is de nazorg en het water geven geregeld?

 • De nazorg van de door ons geplante bomen, wordt door onze eigen boomspecialisten uitgevoerd.
  Dit is essentieel; door de juiste beoordeling van de conditie van de boom/bomen kan de nazorg optimaal worden uitgevoerd en bijgesteld.
 • Vochtigheid van de kluit wordt vooraf aan het water geven gecontroleerd, om zo de juiste hoeveelheid water te bepalen die de boom op dat moment nodig heeft;
 • Met onze hybride ZBP-irrigatieunit geven wij elke boom, met behulp van een broeslans met literteller, de exacte hoeveelheid water. Dit gebeurt zonder CO2-uitstoot omdat onze waterpomp elektrisch is, met bijkomend voordeel dat de omgeving geen geluidsoverlast heeft van onze werkzaamheden!
 • Verankering wordt gecontroleerd, op: juiste spanning, ingroei, eventuele breuk van palen.
 • Bomen worden gecontroleerd op eventuele ziektes en/of aantastingen;
 • De conditie, kluitvocht en andere bijzonderheden worden ieder nazorgbezoek vastgelegd en bij afwijkingen wordt actie ondernomen. Indien gewenst stellen wij jaarlijks een verslag op.
 • Tijdens het nazorgseizoen wordt u door onze boomspecialisten op de hoogte gehouden van de conditie van de verplantte bomen.

Garantieprogramma

Onze diensten stoppen niet na het aanplanten van een boom. Na het planten heeft een boom aandacht en verzorging nodig, om gezond te kunnen groeien. Het is zelfs bepalend voor het succes van het boomproject. Uw boom is onze zorg. We geven garantie op, door ons geleverde bomen, als wij de nazorg mogen uitvoeren. Standaard kiezen onze klanten voor een periode van 3 jaar. Andere periodes op maat is natuurlijk ook mogelijk. 

Schermafbeelding 2021-12-21 om 21.33.48

Bomen planten?

Met ruim 25 jaar ervaring weten we precies hoe we een boom gezond kunnen planten in een stedelijk gebied. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.