Bomen planten

Vitaal groeiende bomen planten is een vak apart

Het planten van bomen met een langdurig en vitaal groeiend resultaat is een vak apart. Door onze kennis en meer dan 25 jaar ervaring in het planten van bomen in de openbare ruimte, kunnen wij u een garantie geven en loopt u geen risico op het uitvallen van bomen.

Het planten van bomen op de juiste wijze

Het klinkt makkelijker dan het is: het planten van een boom in de openbare ruimte. Bij Zoontjens Boomprojecten hebben wij jarenlange kennis en ervaring gebundeld, waardoor we precies weten wat te doen bij het planten van bomen. Een aantal zaken zijn van belang, waaronder het bepalen van de hoogte van de stamvoet ten opzichte van het (toekomstige) maaiveld. Met andere woorden: hoe diep gaat de boom geplant worden. 80% van de bomen die afsterven, gaan dood omdat deze te diep geplant zijn. Door hier rekening mee te houden voorkomen we het uitvallen van bomen.

 

Daarnaast kijken we bij het bomen planten naar de juiste verankering van de boom: is deze ondergronds, bovengronds twee palen, met een juk of met drie palen. Dit is van invloed op de manier waarop de boom geplant gaat worden in de grond. Als laatste is het ook belangrijk dat er een deugdelijke gietrand aanwezig is op de plaats waar de boom geplant gaat worden.

Wanneer is de meest geschikte periode om een boom te planten?

Bomen kun je niet zomaar het hele jaar door planten. Er zijn periodes waarin de bomen meer kans hebben op een vitaal groeiend resultaat. Dit is in het voorjaar en in het najaar. De ultieme periode voor het planten van bomen? Wanneer de bladeren van de boom zijn gevallen. De boom is dan in ruststand waardoor de energie van de boom naar de wortels gaat en hergroei van de boom, en niet naar de knopontwikkeling of de aanmaak van nieuwe bladeren. De boom kan nu op de kwekerij gerooid worden. Na aanplant van de boom kan deze zichzelf vestigen in de grond en zich verder ontwikkelen en groeien.

 

Voor bomen die in airpot zijn gekweekt geldt dat deze het hele jaar door geplant kunnen worden. Een airpot is een harde kunststof rand die de kluit van de boom boven de grond omringd. Deze zorgt ervoor dat er veel lucht bij de kluit kan komen, waardoor het aanmaken van haarwortels wordt gestimuleerd. Doordat de haarwortels richting de gaatjes groeien, krijg je geen ring/wurgwortels maar een mooie fijn verdeelde en sterke kluit. Bomen die in airpot gekweekt zijn, hebben de perfecte kluit, vol met fijne haarwortels die direct in staat zijn om water en voeding op te nemen. Het resultaat: direct een mooie boom, zonder (verplant)stress. Het risico op uitval beperken wij hierdoor tot een minimum.

Het planten van bomen in de praktijk

Wanneer er wordt besloten om een boom te planten, is het belangrijk dat er met alle nodige zaken rekening wordt gehouden. Denk hierbij aan geschikte groeiplaatsen, maar ook de behoefte van de boom zelf. Dit zijn de factoren waar we rekening mee houden bij het planten van een boom.

 

Is de boomsoort geschikt voor de betreffende locatie?

Wij hebben ruime ervaring met het planten van de juiste boom op de juiste plek. Of het nu gaat om een plekje in de zon, schaduw, zeewind of in een boombak! Ook denken wij graag mee in het toepassen van de juiste verschijningsvorm: meerstammig, hoogstammig of betakt. Een combinatie van deze verschijningsvormen creëert een interessante en uitdagende uitstraling in een project.

 

Naast de diversiteit in verschijningsvormen, kijken wij ook naar het toepassen van verschillende soorten bomen. Groenblijvende bomen, bloeiende bomen of bomen met een prachtige herfstkleur: door het toepassen van diversiteit in boomsoorten creëert Zoontjens Boomprojecten een ultieme seizoensbeleving.

 

Bovenstaande aspecten dragen bij aan een gezond ecosysteem in de stad, waardoor vleermuizen, insecten en vogels graag gebruik maken van wat de bomen te bieden hebben. Een voordeel van het toepassen van verschillende boomsoorten, is dat er een gezonde biodiversiteit ontstaat. Dit sluit het risico op uitval van gehele boomstructuren uit.

Is een groeiplaats geschikt voor het planten van bomen?

De groeiplaats vormt de basis voor de gezondheid van een boom. Om de samenstelling en de kwaliteit van de toekomstige standplaats van een boom te beoordelen, maken we bij Zoontjens Boomprojecten gebruik van de Arbor Terrascanner. Deze NIR-Scanner geeft ons binnen 5 minuten de belangrijkste informatie over de kwaliteit van de bodem. Met deze informatie kunnen we u adviseren of de bodem waarin we de boom gaan plaatsen moet worden geoptimaliseerd. Dankzij jarenlange ervaring en expertise kunnen wij een kwalitatieve bodem en vitale bomen garanderen.

 

Als de bodem niet geoptimaliseerd kan worden, hebben wij ruime ervaring met substraten die kunnen worden toegepast, zoals bomengrond, bomenzand en bomengranulaat. Afhankelijk van de situatie geven wij advies over het toe te passen substraat en de hoeveelheid die nodig is. Dit geldt ook voor het toepassen van beluchtingssystemen.

 

Profilering van maaiveld en storende lagen zijn factoren waardoor water niet infiltreert en daardoor langdurig kan blijven staan. Een met water verzadigde bodem veroorzaakt een zuurstofgebrek voor boomwortels. Het gevolg is dat de boom niet goed kan groeien en zelfs kan afsterven. Het is belangrijk om dit vooraf te inventariseren en te verbeteren om zo een goede standplaats voor een boom te creëren.

Is er sprake van beperkende nutsvoorzieningen?

Conform CROW 500 is het belangrijk dat voorafgaand aan de werkzaamheden wordt beoordeeld of er binnen het werkgebied nutsvoorzieningen aanwezig zijn, die de werkzaamheden voor het planten van bomen of de aanleg van de groeiplaats kunnen beïnvloeden. Onze ruime kennis en ervaring maakt dat de basis voor langdurig en vitaal groeiende bomen kan worden gegarandeerd.

Jarenlange ervaring met boomkwekerijen

Voordat we van start kunnen gaan met het planten van bomen, beginnen we natuurlijk met het inkopen ervan. Bij Zoontjens Boomprojecten kopen wij bomen in bij een kwekerij waar wij al jarenlange ervaring mee hebben opgebouwd. We werken nauw samen met boomkwekers die kwalitatief goede bomen leveren. Een van de voorwaarden is dat zij hun bomen regelmatig verplanten om een goede kluit te ontwikkelen. Hierdoor wordt de garantie op een succesvolle boomplanting verzekerd, en dat is iets wat wij altijd nastreven!

Nazorg en het water geven door Zoontjens Boomprojecten

De nazorg van de door ons geplante bomen wordt door onze eigen boomspecialisten uitgevoerd. Dit is essentieel. Door de juiste beoordeling van de conditie van de boom/bomen kan de nazorg namelijk optimaal worden uitgevoerd en bijgesteld. Vooraf aan het water geven wordt de vochtigheid van de kluit gecontroleerd. Zo wordt de juiste hoeveelheid water bepaald die de boom op dat moment nodig heeft. Met onze hybride irrigatie unit geven wij elke boom, met behulp van een broeslans met literteller, de exacte hoeveelheid water. Dit gebeurt zonder CO2-uitstoot omdat onze waterpomp elektrisch is. Een bijkomend voordeel is dat de omgeving geen geluidsoverlast heeft van onze werkzaamheden.

 

Naast het water geven controleren wij de verankering van de verplante boom. Tijdens deze controle kijken we naar de juiste spanning, ingroei en eventuele breuken van palen. Ook worden de bomen gecontroleerd op eventuele ziektes en/of aantastingen. De conditie, kluitvocht en andere bijzonderheden worden ieder nazorg bezoek vastgelegd en bij afwijkingen wordt actie ondernomen. Indien gewenst stellen wij jaarlijks een verslag op.

 

Tijdens het nazorgseizoen wordt u door onze boomspecialisten op de hoogte gehouden van de conditie van de verplante bomen.

‘Altijd groen’-garantie

Onze diensten stoppen niet na het aanplanten van een boom. Na het planten heeft een boom aandacht en verzorging nodig, om gezond te kunnen groeien. Het is zelfs bepalend voor het succes van het boomproject. Uw boom is onze zorg. We geven garantie op de door ons geleverde bomen, als wij de nazorg mogen uitvoeren. Standaard kiezen onze klanten voor een periode van 3 jaar. Kortere of langere periodes van nazorg zijn uiteraard mogelijk.

contact-arjan

Bomen planten?

Met ruim 25 jaar ervaring weten we precies hoe we een boom gezond kunnen planten in een stedelijk gebied. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.