Overlast door bladluis

Overlast door bladluis wordt veroorzaakt omdat bladluis niet alle suikers uit het plantensap nodig heeft. Bladluizen scheiden het overtollig plantensap uit in de vorm van plakkerige druppels, honigdauw genaamd. Dit veroorzaakt vervuiling in de vorm van een plakkerige laag op terrassen, auto’s, ramen, tuinmeubilair, tenten, caravans e.d. Vooral lindebomen, eiken en esdoorns zijn berucht om luisaantasting, niet zozeer vanwege schade aan de bomen, maar juist om de vervuiling als gevolg van de luizen. Biologische bladluisbestrijding biedt de perfecte oplossing!

 

social-mediazoontjens-bladluiswapen-biologisch

Larven van lieveheersbeestjes

Door het inzetten van het inheemse lieveheersbeestje: Adalia bipunctata, wordt bladluis natuurlijk bestreden. De larven worden bij gespecialiseerde bedrijven gekweekt en hebben het voordeel dat ze niet wegvliegen. Ze eten naarmate ze groter worden, steeds meer bladluizen. In het volgroeide stadium tot wel 100-150 per dag. Dan verpoppen ze tot kever, die ook bladluizen eet. Zolang er nog luis in de boom is, vliegen de kevers niet weg en zetten eieren af waaruit opnieuw larven uitkomen.

Biologische bladluisbestrijding

Signalering:
Bladluizen komen voor vanaf april-mei, tot ver in oktober. Ze zitten vaak op jonge bladeren en scheuten. Bladluis is met het blote oog goed waarneembaar.

 

Bestrijding:
Larven van lieveheersbeestjes eten veel verschillende soorten bladluizen. Het beste resultaat wordt behaald indien deze ingezet worden bij de eerste bladluis aantasting in het voorjaar (mei). Zo kan de druk van de luispopulatie zo beperkt mogelijk worden gehouden. De larven worden in katoenen zakjes in de boom opgehangen en worden geopend, hierna lopen de larven de boom in en eten de bladluizen op.

Leveren en uitzetten van larven

Leveren en uitzetten:

Voor de bestrijding van bladluis leveren wij larven van lieveheersbeestjes in katoenen zakjes van 50, 100, 200 en 250 stuks.
Tevens kunnen wij het ophangen van de zakjes met larven in de bomen voor u verzorgen.

 

De Adaliakuur:

Uit ervaring is gebleken, dat door in te spelen op de levenscyclus van de larven er een effectieve bestrijding ontstaat. In de praktijk wordt vier weken na het uitzetten van de eerste larven de tweede ronde uitgezet.  De larven die in de eerste ronde geleverd zijn eten op dat moment niet meer, omdat ze aan het verpoppen zijn. Hierdoor zou anders de luizenpopulatie herstellen en keert de overlast terug.

 

Door twee keer Adalialarven uit te zetten ontstaat een effectieve kuur die zeer efficiënt is en tot beduidend minder overlast leidt. Klachten van bewoners zullen daardoor afnemen.
Daarnaast is gebleken dat een beter resultaat wordt bereikt door aan beide zijden van de stam 2 zakjes met minder larven op te hangen, in plaats van 1 zakje met een grote hoeveelheid larven op 1 zijde van de stam.

Resultaat: een effectieve bestrijding van luizen en minder klachten.

Prijsopgave biologische bladluisbestrijding

Wij adviseren u graag over uw specifieke situatie en maken op basis daarvan een vrijblijvende voorstel op maat voor: 

  • leveren van zakjes met Adalia luizen;
    of
  • leveren van zakjes met Adalia luizen en éénmalig uitzetten;
    of
  • leveren van zakjes met Adalia luizen en uitzetten volgens de Adaliakuur.

Meer informatie?

Meer weten over biologische bladluisbestrijding?
Neem direct contact op met Arjan, hij vertelt je er graag meer over!

 

M. 0631967346

E. info@zoontjensboomprojecten.nl