Vooral in stedelijke omgevingen komt er een moment waarop bomen zich niet goed meer verder kunnen ontwikkelen. Ze komen ruimte te kort om door te groeien, wortels kunnen niet genoeg zuurstof opnemen of de bodem bevat niet de juiste voedingsstoffen om de boom vitaal te houden. Wortelen beginnen de stoepen en paden omhoog te duwen en zo kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. De boom zelf gaat er ongezonder uitzien. De boom laten weghalen is zonde, zeker aangezien groeiplaatsverbetering kan zorgen voor een heropleving van de boom.

Groeiplaatsverbetering is maatwerk

Of het nu gaat over de optimalisatie van de bestaande groeiplaats of het aanleggen van een nieuwe groeiplaats, groeiplaatsen zijn maatwerk. Het is de basis van een goede en vooral duurzame groei waardoor de boom optimaal en langdurig kan functioneren in zijn omgeving, zonder dat er overlast ontstaat door bijvoorbeeld wortelopdruk of luisoverlast. Voor elke situatie en budget is er een oplossing die uitkomst biedt.

 

 

Wanneer is groeiplaatsverbetering nodig?

Een teken dat een groeiplaatsverbetering nodig is, is dat de boom er ongezond uitgaat zien. Bijvoorbeeld door bladverlies of bladeren die geel worden en gaan krullen. Het is belangrijk dat er dan een bodemonderzoek plaatsvindt. Uit het onderzoek komen acties voort die ondernomen kunnen worden:

Optimalisatie van de bodem

Optimalisatie van de bestaande bodem is de meest duurzame variant van groeiplaatsverbetering, hierbij wordt onderzoek verricht en er worden monsters genomen van de bestaande bodem. Deze wordt in het lab geanalyseerd, waarna een advies wordt opgesteld om de bodem te optimaliseren, zodat deze weer jaren een basis biedt voor de boom.

Voedingspijlers in de bodem

Het is essentieel dat de bomen de juiste voedingsstoffen uit de bodem kunnen halen. De bodem moet dus verbetert worden. Een methode om dit te doen is het boren van voedingspijlers. Door middel van een grondzuigmachine wordt een gedeelte van de bodem weggezogen en vervangen met een voedzame grond. Een door ons samengestelde bodemvitaalmix. Het voordeel van voedingspijlers is dat de straat niet volledig opengebroken hoeft te worden om de wortels van de boom te bereiken.

Groeiplaatsverbetering door middel van Mulchen

Met Mulchen wordt bedoeld dat de bodem bedekt wordt met een voedingsrijke laag, zoals compost, gedroogd gras of houtsnippers. Het beschermt de bodem tegen onkruid en de voedingstoffen zorgen er voor dat het bodemleven actief wordt. Hierdoor ontstaat er een luchtige bodem rondom de boom, waardoor de boom gemakkelijker water en zuurstof op kan nemen.

Twee-laags mulchsysteem

Wij hebben een goede ervaring met een twee-laags mulchsysteem. Hierbij wordt de bodem (ter hoogte van de toekomstige mulchlaag) ontdaan van eventuele onder begroeiing of gras. Vervolgens wordt er een onder en bovenlaag aangebracht. De onderlaag zal op korte termijn veel voedingsstoffen afgeven. De bovenlaag zal dit vooral op lange termijn doen.

De belangrijkste voordelen een twee-laags mulchsysteem op een rijtje:

  • verminderd verdamping van de bodem;
  • verhoogd de vochtvasthoudendheid van de bodem;
  • vertraagd de opwarming van de groeiplaats;
  • voedt en verrijkt de bodem op natuurlijke wijze;
  • activeert en voedt het bodemleven;
  • verminderd verdichting;
  • door de afwezigheid van gras, wordt maaischade voorkomen.

Groeiplaats verbetering door middel van ploffen

In de loop der tijd kan er een verdichte grond rondom de boom ontstaan, dat de opname van voedingsstoffen verstoord. In dat geval moet de grond losgemaakt worden. Hiervoor is ploffen een geschikte methode. Door middel van luchtdruk wordt de grond rondom de boom losgemaakt. Hierdoor ontstaan luchtkanaaltjes en bereikt zuurstof weer de wortelen.

Injecteren van meststoffen

Door meststoffen direct in de bodem te injecteren wordt de bodem weer gezond, maar worden de nare bijkomstigheden als stank beperkt. In tegenstelling tot oppervlaktebemesting. Zeker in een stedelijk gebied is dit fijn.

Groeiplaatsverbetering in uw omgeving?

Groeiplaatsen uitwisselen of nieuwe aanleg. Hierbij is het van groot belang dat direct gekozen wordt voor een duurzame inrichting die gedimensioneerd wordt op de ontwerpscope en voorzien wordt van beluchting en vochtbuffer. De keuze van groeimedium hangt van twee aspecten af, de bodemeisen voor de boomsoort en het gebruik van het oppervlak. Graag vertel ik u hier meer over in een adviesgesprek.

Meer informatie?

Meer weten over groeiplaatsverbetering?
Neem direct contact op met Arjan, hij vertelt je er graag meer over!

 

M. 0631967346

E. info@zoontjensboomprojecten.nl