Veterane bomen zijn niet per definitie oude bomen. Bomen kunnen honderden jaar oud zijn en nog steeds kerngezond zijn. Een veterane boom is een boom dat in de aftakeling zit. Takken hangen slap en vertonen scheuren, de stam wordt hol en heeft last van houtrot en schimmels. Zo kan er van alles aan de hand zijn met een boom. Dat wil echter niet zeggen, dat een boom stervende is. De boom is op zoek naar een juiste balans. Met de juiste ondersteuning, kan een boom dan nog tientallen, zelfs honderden jaren meegaan. Bomen met monumentale waarde, zoals bomen in een stadspark zijn essentieel om te behouden. Daarom is veteraanboomverzorging zo belangrijk! Het ervaren team van Zoontjens Boomprojecten helpt met het ondersteunen van de bomen, zodat bomen netjes behouden blijven.

 

 

Hoe werkt veteraanboom verzorging?

Afhankelijk van wat er speelt bij de boom., zijn er verscheidene zaken die ondernomen moeten worden. Het is belangrijk dat een veteraanboom ruimte om zich heen heeft, om voldoende licht te kunnen vangen. Door de groei van jonge bomen om de veteraanboom heen kan er concurrentie ontstaan. Het vrijstellen van een veteraanboom is daarom vaak de eerste stap.

Doordat de stam hol wordt, is de kroon van de boom vaak te zwaar voor de stap. Het is daarom belangrijk een veteraanboom goed te snoeien, zodat de kans op scheuren gereduceerd wordt.

Vervolgens is het belangrijk dat er boom- en takondersteuning wordt toegepast.

Boomondersteuning

Door boomondersteuning toe te passen, door middel van boompalen. Door de boom te ondersteunen aan boompalen, staat de boom verankert in de grond. Dit zorgt voor een betere stabiliteit van de boom.

Takondersteuning

Hetzelfde principe is toe te passen op de takken. Oudere takken, kunnen zwaar gaan wegen en dat geeft extra druk op de boom. Door boompalen ook op de wortels toe te passen, wordt het gewicht van de takken, verdeeld tussen de boom en de palen. Dit zorgt ervoor dat scheefgroei voorkomen wordt en de boom weer een solide basis kan vinden.

Veteraanboom verzorging nodig?

Bij Zoontjens Boomprojecten hebben we al ruim 25 jaar ervaring in de verzorging van bomen. Heeft u een veteraanboom staan, die wat ondersteuning kan gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag.

Meer informatie?

Meer weten over veteraanbomen?
Neem direct contact op met Arjan, hij vertelt je er graag meer over!

 

M. 0631967346

E. info@zoontjensboomprojecten.nl