Een mobiele Pop-Up Bomenkwekerij – Floriade Almere

floriade-bomen-almere

Een pop-up boomkwekerij

In mei 2020 is Zoontjens Boomprojecten gestart met de aanleg van twee Pop-Up boomkwekerijen op het bekende Floriade terrein in Almere. Het idee voor deze mobiele Pop-Up boomkwekerij is ontstaan in samenwerking met Gemeente Almere. Hieronder leest u het hele verhaal.

De Floriade in Almere

De mobiele boomkwekerijen zijn aangelegd op het terrein van het bekende Floriade in Almere. De Floriade is een proeftuin voor onderzoek naar innovatieve systemen op het gebied van o.a. reststromen, waterzuivering, water, mobiliteit en voedselproductie.

Op het terrein van deze ‘’proeftuin’’ organiseert Gemeente Almere in samenwerking met diverse nationale en internationale partners ‘’De Floriade Almere 2022’’. Het thema is ‘’Growing Green Cities’’.

Dit thema is ook verweven met de visie van Gemeente Almere. De Gemeente Almere streeft namelijk naar een duurzame en groene omgeving. Vanuit deze visie is het idee ontstaan om bomen met een oorsprong van over de hele wereld te planten op het Floriade terrein, aldus projectleider Floriade Jaap Smit van Gemeente Almere. Het eindstation van deze bomen is een centrale plek in een nieuw te ontwikkelen duurzame stadswijk van de toekomst, genaamd Hortus.

Waarom een Pop-Up boomkwekerij?

Om de bomen in optimale conditie te krijgen, is vanwege diverse logistieke uitdagingen gekozen om ze eerst op te potten, aldus Jaap Smit. Jaap vertelt: ‘’Diverse plekken op het Floriade terrein waren nog niet beschikbaar om te beplanten, dus moesten we dringend op zoek naar een oplossing om de gearriveerde bomen in goede conditie te houden. Daarom hebben we Zoontjens Boomprojecten ingeschakeld’’. Zoontjens Boomprojecten heeft vervolgens samen met Boom B.V. het plan voorgesteld om de bomen op te potten in speciale airpotten

op een nabij gelegen stuk grond. Deze grond is vervolgens door omgetoverd tot een mobiele boomkwekerij. In totaal zijn op deze Pop-Up boomkwekerij 550 bomen opgepot in airpotten. Dankzij het oppotten in deze airpotten worden de bomen in optimale conditie gebracht, om in een later stadium succesvol in de volle grond te planten.

‘’550 bomen opgepot in airpotten’’

Airpotten:

De airpotten van airpo-pot.com zijn het beste systeem voor wortelverbetering van bomen. Het ontwerp van de airpot is geoptimaliseerd waardoor binnen 2 weken een ‘explosieve’ hergroei van wortels wordt gerealiseerd. In deze airpotten zorgen de speciale potgrond, de goede beluchting en volautomatisch irrigatiesysteen voor een optimale wortelontwikkeling, groei en dus conditie van de bomen.

airpotten-floriade

Duurzaamheid

Zoontjens Boomprojecten streeft ernaar om dit proces zo duurzaam mogelijk te realiseren. Ook de airpotten dragen bij aan deze duurzaamheidmissie, want de airpotten zijn volledig geproduceerd van gerecycled plastic. En worden na gebruik weer teruggenomen voor hergebruik. Ook het worteldoek draagt bij aan de missie. De bomen zijn namelijk geplaatst op Duracover gronddoek dat volledig biologisch afbreekbaar is en verteert. Esther IJzer van T&F, toeleverancier voor de GWW- en Groensector, verklaart dat het gronddoek een biobased oplossing is. ‘’Duracover doek is namelijk geproduceerd uit plantaardige materialen, om precies te zijn van polymelkzuur’’, aldus Esther. Hierdoor zijn deze gronddoeken die ingezet zijn voor het Floriade project composteerbaar. Hiernaast is de kwaliteit van het gronddoek minimaal gelijkwaardig aan vergelijkbare producten. De combinatie van duurzaamheid en kwaliteit heeft Arjan Zoontjens doen besluiten om het Floriade project met de Duracover doeken te realiseren.

Samenwerking

Zoontjens Boomprojecten heeft het project succesvol uitgevoerd in samenwerking met Boom B.V. Eigenaar Ike van Iersel van Boom B.V. kende Zoontjens Boomprojecten al goed. Toen Ike van Iersel en Arjan Zoontjens elkaar spraken over het Floriade project, hebben ze direct de handen ineengeslagen en een plan van aanpak opgesteld na het eerste bezoek aan het terrein.

Bij het opstellen van het plan van aanpak diende Zoontjens Boomprojecten rekening houden met uiteenlopende variabelen en uitdagingen. Je kan namelijk niet elke boom zomaar oppotten. De eerste uitdaging was dan ook de tijd van het jaar. De bomen moesten in mei 2020 gepot worden, maar in die tijd van het jaar verkeren de bomen niet meer in ruststand. Dit betekent o.a. dat er zeer voorzichtig met de bomen moet worden omgegaan én voorkomen dat de kluiten uitdrogen.

Een tweede uitdaging had betrekking op de logistiek en planning. Het oppotten van meer dan 500 bomen met allemaal verschillende afmetingen is een uitdagend project. Er waren zelfs bomen bij die een pot nodig hadden van meer dan 3 meter doorsnee, aldus Arjan Zoontjens. Tevens moesten alle bomen heel voorzichtig met shovels vanuit het depot vervoerd worden naar de “Pop-Up” kwekerij. Dit vergde een gedegen plan van aanpak om alle bomen gezond op te potten en klaar te stomen voor de EXPO.

In totaal heeft het opzetten van de kwekerijen inclusief het plaatsen en oppotten van de bomen in totaal circa 5 weken in beslag genomen. Het eindresultaat mag er zijn!

Wilt u meer informatie over onze projecten?

Neem dan contact met ons op. We helpen u graag!