Project: Bomen verplanten in tijdelijke boombakken Markendaalseweg

in Breda

Bomen maken plaats voor water

Aan de Nieuwe Mark in Breda zijn wij van Zoontjens Boomprojecten betrokken bij een bijzonder project. De Gemeente Breda heeft namelijk besloten het water aan de Markendaalseweg te verdiepen. Hierdoor kan het doorgetrokken worden tot aan de Singel, waardoor het mogelijk wordt om Breda rond te varen. Dit project, dat van cultureel belang is, betekende dat de bomen die langs de Markendaalseweg stonden, plaats moesten maken voor de werkzaamheden. Dit is waar Zoontjens Boomprojecten bij het project betrokken raakte.

De voordelen van bomen verplanten

De bomen langs de Markendaalseweg kunnen niet blijven staan tijdens het verdiepen van het water. Toch bestond er vanuit Gemeente Breda de wens om tenminste een aantal bomen te behouden in het nieuwe project. Voor achttien van deze bomen is dit gelukt. De belangrijkste reden om de volwassen bomen te behouden zijn de baten en ecosysteemdiensten die deze bomen leveren.

 • Grotere bomen dragen meer bij aan biodiversiteit in de stad.
  Dit komt door de bron aan voeding die zij geven. Ook bieden deze bomen verblijf-, schuil- en nestgelegenheid voor insecten, vogels en andere kleine zoogdieren.
 • Grotere bomen zorgen voor meer verkoeling.
  Dit komt mede door de schaduw die zij leveren maar ook zeker door de verdamping van water die zij bewerkstelligen.
 • Volwassen bomen verbeteren de luchtkwaliteit.
  Ze dragen bij aan het zuiveren van de lucht en leggen CO2 vast door deze te gebruiken als bouwstenen.
 • Bomen helpen wateroverlast te verminderen.
  Een volwassen boom kan 200 tot 400 liter water bij een (zware) regenbui vasthouden.

Het oog wil ook wat: een volwassen boom zorgt, naast de ecologische voordelen, ook voor uitstraling en een aangenaam leefgebied. Ze geven karakter aan een straatbeeld. Op onze pagina over het verplanten van bomen leest u meer over de extra voordelen van het verplanten van een volwassen boom.

Unieke boombakken van Zoontjens Boomprojecten

Voor het project aan de Markendaalseweg hebben wij gebruik gemaakt van een systeem waarbij we de bomen in tijdelijke bakken zetten voor de opslag van de bomen tijdens de uitvoering van dit project. Deze bakken worden door ons vaker op dit soort projecten ingezet. De boombakken zorgen ervoor dat projecten niet langer afhankelijk zijn van het plantseizoen: bomen kunnen het hele jaar worden verplant en teruggeplaatst. Daarnaast is het voordeel dat de bomen verplaatsbaar zijn binnen het project tijdens de uitvoering en zorgen ze nog voor een groene inrichting tijdens de werkzaamheden. Tevens is deze oplossing een duurzame keuze, omdat de bomen niet vervoerd hoeven worden naar een depot of andere tijdelijke opslag. Minder overlast, door minder transportbewegingen en daardoor economisch interessanter.

Boombakken aan de Markendaalseweg

10 bomen hebben hun weg gevonden en zijn direct herplant in andere projecten op twee schoolpleinen en bij een bedrijf. De overige acht bomen die in het project tijdelijk zijn opgeslagen, zijn in onze boombakken geplaatst. Deze bakken zijn demontabel. Wanneer de bomen terug in het project geplaatst worden, kunnen de bakken uit elkaar worden gehaald en rondom de kluit weggevouwen worden.

De bakken zijn belegd met een folie van airpot. Dit is een kunststof paneel met gaatjes. Na het plaatsen van een boom in de boombak, kunnen jonge wortels zich rondom de kluit ontwikkelen. Zodra deze wortels door de gaatjes naar buiten komen, zullen deze afsterven en mooie nieuwe vertakkingen maken. Hierdoor ontwikkelt de kluit zich tot een ideale jonge kluit die zeer geschikt is om terug te planten. Het verplanten van de bomen wordt hierdoor een gegarandeerd succes.

Nazorg en water geven

Na het verdiepen van het water aan de Markendaalseweg en het terugplaatsen van de bomen blijft Zoontjens Boomprojecten nog drie jaar betrokken bij het project. De bomen zullen aandacht en verzorging nodig hebben om gezond te kunnen groeien. Dit is van cruciaal belang voor het succes van het boomproject.

De verzorging van de bomen wordt door onze eigen boomspecialisten uitgevoerd. Zij hebben de specifieke kennis waarmee zij de conditie van de bomen goed kunnen beoordelen. Optimale zorg is gegarandeerd.

Bomen doen we samen

Niet alleen de Gemeente Breda kan straks genieten van een mooi stel bomen die schitteren in het nieuwe project aan de Markendaalseweg. Naast de acht bomen die in het herinrichtingsplan in Breda geplaatst konden worden, bleven nog een aantal bomen over die een herbestemming zochten. Een van deze bomen heeft zich verplaatst naar bouwbedrijf Aan de Stegge Roosendaal / ADSR. Zij zochten een passend cadeau ter ere van hun 35-jarig bestaan: een iep op het bedrijfsterrein.

De overige bomen blijven in hun eigen stad Breda, maar gaan zich verplaatsen naar het Stedelijk Gymnasium. Studenten op deze openbare school voor gymnasium onderwijs zullen over niet al te lange tijd kunnen gaan genieten van een groene school met leuke plekken om buiten de pauzes in door te brengen.

Een stukje duurzaamheid

Bij Zoontjens Boomprojecten streven we ernaar om alles zo veel mogelijk in harmonie te krijgen. Normaal gesproken hebben bouwbedrijven en groenbedrijven tegengestelde belangen. Bomen vragen ruimte en in de stad is dat niet vanzelfsprekend. We willen allemaal groenere steden, maar ook sneller internet en meer parkeerplaatsen. Een gezonde boom tot volwasdom brengen in een stedelijke omgeving is waar wij voor staan en wat we nastreven. Het is een stukje duurzaamheid waar we met z’n allen anders over moeten nadenken. Een project als deze laat goed de toegevoegde waarde zien van het denken aan het klimaat en onze toekomst.

‘Altijd groen’-garantie

Wij zijn trots dat we betrokken zijn geweest bij een rijk en duurzaam project als dat aan de Markendaalseweg. De werkzaamheden zijn in volle gang en voorlopig blijven wij nauw betrokken bij de verzorging van de bomen die wachten op hun nieuwe plek in de grond. Hierna zullen wij de nazorg uitvoeren. We geven garantie op door ons geleverde bomen: uw boom is onze zorg.

markendaalseweg1

Meer weten over dit project?

Arjan vertelt u er graag meer over. Dus laat uw gegevens achter, dan nemen we snel contact met u op!