Project: Vergroening Stedelijk Gymnasium Breda

Een groene leeromgeving voor de leerlingen

Na een profielwerkstuk dat werd uitgevoerd door een van de leerlingen was het meer dan duidelijk: de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Breda willen een groenere leeromgeving op hun school. Daarom zijn medewerkers van het Stedelijk Gymnasium samen gaan zitten met studenten van Curio. Ook de hulp van de gemeente Breda en diverse organisaties zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds, Univé Buurtfonds en GezondeSchool.nl, werd ingeschakeld. Het resultaat? Een plan voor een groene verblijfsruimte in het hart van de stad, grenzend aan de Singel. Het wordt onderdeel van het langste stadspark van Breda waarin het Stedelijk Gymnasium een groene oase moet worden, waar de leerlingen in alle rust kunnen vertoeven.

Van profielwerkstuk tot vergroening van de stad

Het project GroenGym van het Stedelijk Gymnasium is opgezet naar aanleiding van een profielwerkstuk van een leerling. Uit dit profielwerkstuk bleek dat de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium meer behoefte hebben aan groen rond hun school. Medewerkers van het Stedelijk Gymnasium en studenten van de Curio opleiding Tuin, Park en Landschap sloegen dan ook de handen ineen om deze wens te realiseren.

De vergroening van het Stedelijk Gymnasium is onderdeel geworden van ‘Stad in het Park’, een project dat is opgezet om Breda in 2030 de groenste stad van Europa te maken. Dit plan is nu al in uitvoering: op verschillende plekken wordt het langgerekte stadspark al versterkt door groene zones zoals in het Chassépark en de wijk Valkenberg. Tussen die bestaande parken komt er op het schoolplein van het Stedelijk Gymnasium een nieuwe, groene verblijfsplek.

Het plan en ontwerp

In samenwerking met het Stedelijk Gymnasium en de studenten van de opleiding Tuin, Park en Landschap is een plan en ontwerp uitgewerkt. De wensen en behoeften van alle betrokken partijen zijn goed afgewogen en verwerkt in het plan.

Volgens het plan komt er een daktuin, de stenen op de parkeerplaats van de school worden vervangen door grasbetontegels en er komen groene gevels. Het voorplein wordt groen ingericht en er komen schaakborden en een tapwaterpunt. Langs de randen van het schoolplein zijn straks ecologische borders en een mussenhotel te zien.

Het schoolplein – wat nu bestaat uit 150 m² aan tegels – wordt heringericht met 300 m² aan groen. Voornamelijk in de vorm van halfhoge planten, maar ook volwassen bomen en grassen zullen zorgen voor een prachtige, groene uitstraling van de leeromgeving.

Start van het project met Zoontjens Boomprojecten

Het begin van de vergroening van het Stedelijk Gymnasium is inmiddels een feit: de eerste vier bomen zijn geplant. De gemeente Breda heeft aangeboden om deze vier bomen te plaatsen op het schoolplein. Ze zijn afkomstig van de Markendaalseweg, waar volwassen bomen plaats moesten maken voor werkzaamheden aan de Nieuwe Mark. Het verplanten van de bomen is uitgevoerd door Zoontjens Boomprojecten.

Door de bomen te verplanten van de Markendaalseweg naar het Stedelijk Gymnasium, heeft de gemeente Breda een duurzame keuze gemaakt. Het behoud van volwassen bomen levert diverse baten en ecosysteemdiensten. Grotere bomen dragen namelijk bij aan meer biodiversiteit in de stad. Daarnaast zorgen ze voor meer verkoeling en verbeteren volwassen bomen de luchtkwaliteit. En misschien nog wel belangrijker voor de leerlingen en omwonenden van het Stedelijk Gymnasium: volwassen bomen zorgen voor uitstraling en een aangenaam leefgebied. Het oog wil tenslotte ook wat!

Een langdurig en vitaal groeiend resultaat

Het planten en verplanten van bomen met een langdurig en vitaal groeiend resultaat is een vak apart. Met ruim 25 jaar aan kennis en ervaring is het verplanten van een volwassen boom door Zoontjens Boomprojecten een gegarandeerd succes. Wij blijven na de vergroening van het Stedelijk Gymnasium betrokken bij dit project en zullen de bomen en planten de aandacht en verzorging geven die zij nodig hebben om gezond te kunnen groeien. Dit is van cruciaal belang voor het succes van het boomproject.

De verzorging van de bomen wordt door onze eigen boomspecialisten uitgevoerd. Zij hebben de specifieke kennis waarmee zij de conditie van de bomen goed kunnen beoordelen.

De toekomst van Breda: een groene stad

Zoontjens Boomprojecten kijkt ontzettend uit naar de verdere ontwikkeling van dit mooie project om het Stedelijk Gymnasium, en daarmee de stad Breda, te vergroenen. Het wordt als onderdeel van Stad in het Park een prachtige, duurzame en groene oase waar de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium én de bewoners uit de buurt – want het schoolplein is overdag voor iedereen toegankelijk – straks heerlijk kunnen genieten van al het groen.

‘Altijd groen’-garantie

Wij zijn trots dat we betrokken zijn bij een rijk en duurzaam project als dat van het Stedelijk Gymnasium. De werkzaamheden zijn al in volle gang en voorlopig blijven wij nauw betrokken bij de verzorging van al het groen dat aan het wachten is op een nieuwe plek in de grond. Hierna zullen wij de nazorg uitvoeren. We geven garantie op door ons geleverde bomen: uw boom is onze zorg.

contact-arjan

Meer weten over dit project?

Arjan vertelt u er graag meer over. Dus laat uw gegevens achter, dan nemen we snel contact met u op!