Verplanten van een grote plataan

in Rotterdam

Grote plataan maakt plaats voor herinrichting Zuidplein Rotterdam

Het komt geregeld voor dat bomen plaats moet maken voor de herinrichting van een gebied. Dit geldt ook voor een plataan die al 70 jaar tegenover Ahoy Rotterdam stond. De plataan had net geen meter doorsnede en woog 77 ton. Met een kluit van 5,5 x 6 meter en een diepte van ongeveer 1,2 meter, was het voor Zoontjens Boomprojecten een mooie uitdaging om de boom te verplanten. De plataan moest wijken voor de geplande herinrichting van het betreffende gebied. In opdracht van Hart van Zuid; een samenwerking tussen Ballast Nedam en Heijmans, hebben wij daarom deze boom verplant naar een nieuwe plek.

Boom verplanten met de palletmethode

Het succes van de verplanting van een boom van dit formaat is mede afhankelijk van het kiezen van de juiste verplanttechniek. Voor de plataan tegenover Ahoy Rotterdam hebben we gekozen voor de ondersteunde verplanttechniek, ook wel palletmethode genoemd.

 

Voor de uitvoering van deze verplanttechniek, is door Zoontjens Boomprojecten de kluit van de plataan rondgegraven. Vervolgens hebben we stalen buizen aangebracht, waardoor een dragende constructie werd gevormd. Deze constructie werd onder de kluit aangebracht, zodat de kluit tijdens het verplanten door zijn eigen gewicht niet af kon breken. Na het aanbrengen van de hijsbinten onder de palletconstructie, hebben we de plataan gelicht en binnen draaibereik herplant, met behulp van een 750 tons telescoopkraan.

De voordelen van het verplanten van bomen

Voorafgaand aan de werkzaamheden hebben wij met onze opdrachtgever uitgebreid om tafel gezeten. De plataan moest wijken voor de werkzaamheden in het gebied, maar dit betekende niet dat de boom gekapt moest worden. Verre van zelfs. Het heeft namelijk veel voordelen om een volwassen boom zoals deze plataan te behouden. Enkele van deze voordelen zijn:

  • Een bijdrage aan meer biodiversiteit in de stad door schuil- en nestgelegenheid voor vogels.
  • Het zorgen voor meer verkoeling door schaduwplekken en waterverdamping.
  • Het verbeteren van de luchtkwaliteit door luchtzuivering en het vastleggen van CO2.
  • Het verminderen van wateroverlast doordat grote bomen meer water vasthouden (wel 200 tot 400 liter water bij een zware regenbui!)

Boom verplanten en nazorg door Zoontjens Boomprojecten

Het mag duidelijk zijn dat het verplanten van de grote plataan veel voordelen heeft. Daarom werd de hulp ingeschakeld van Zoontjens Boomprojecten. In week 5 van 2023 hebben wij de boom voorbereid voor verplanting. Op 2 februari is de plataan verplant. Door het aanbrengen van een groeiplaats van Bomengrond RAG is de boom voorzien van een goede groeiplaats, waarin hij snel nieuwe wortels kan ontwikkelen. Hier zal de plataan de komende drie jaar nog door ons verzorgd worden.

 

Onze eigen boomspecialisten beoordelen in de nazorg de conditie van de boom. De conditie, kluitvocht en andere bijzonderheden worden in ieder nazorg bezoek vastgelegd. Bij afwijkingen wordt direct actie ondernomen. Met behulp van onze hybride irrigatie unit kunnen wij de boom de exacte hoeveelheid water geven die hij nodig heeft om succesvol te blijven groeien.

Verplanten met garantie op succes!

Het verplanten van een boom van zo’n groot formaat is bijzonder om uit te mogen voeren. Wij zijn dan ook trots en blij met het vertrouwen dat wij van onze opdrachtgevers hebben ontvangen. De plataan staat momenteel op zijn nieuwe groeiplaats in de volle grond. Wij blijven nauw betrokken bij de nazorg van de boom. Samen gaan we voor een boomzame toekomst!

contact-arjan

Meer weten over dit project?

Arjan vertelt u er graag meer over. Dus laat uw gegevens achter, dan nemen we snel contact met u op!